Cartegrafie

Despre un obicei prost, dar bun

 

Am obiceiul meu de a scrie pe carte, de a nota, de a sublinia sau încercui orice pe carte. Ei, bine, m-am decis să fac din din obiceiul meu o metodă de învățare foarte utilă. M-a influențat geografia, este adevărat. Mie-mi place să transform orice informație cât să se potrivească perfect cu ceea ce-mi place mie. Îți reamintesc, îmi plac limbile străine. Când vrei să înveți o limbă străină, trebuie să cauți toate metodele posibile și imposibile ca să înveți mult mai ușor. Caut mereu metode cât mai faine, mai inedite cât să atragă atenția și să ajute în învățarea limbilor străine, și nu numai, evident, le inventez sau le reinventez.

Acum ceva vreme postasem pe Facebook despre cartea pe care o citeam, Desert Flower. Evident că am întâmpinat fel de fel de expresii și cuvinte pe care nu le cunoșteam și-mi puneam mereu câte un semn pe carte și le căutam într-o aplicație de pe telefon ca să știu cum se traduc unele cuvinte și unele expresii.

Invenția lunii

Am găsit soluția! Am combinat minunata geografie cu limba străină, două ingrediente de suflet. Le-am amestecat binișor și-a ieșit cartegrafia. Ce-o fi asta, nu? Am plecat de la geografie, mai exact, de la cartografie, disciplina care se ocupă cu întocmirea, redactarea și editarea hărților și a planurilor topografice, spune Wikipedia.

Eu am zis să-mi bag nasul creativ și să fac alte minunății cu aceste două materii faine. Hocus Pocus, din cartografie a ieșit cartegrafie, vom studia lectura și vom face pe baza lecturii cea mai organizată schiță care o să te ajute mult mai mult în învățarea unei limbi străine.

Vei înțelege textul mult mai ușor, vei avea un vocabular mult mai dezvoltat, iar dacă ai și partea audio a cărții, te anunț că îți vei îmbunătăți și pronunția. Nu știu dacă realizezi, însă atunci când citești o carte într-o limbă străină faci un exercițiu de memorie vizuală. Vei memora cuvintele, scrierea lor. O să vezi de câte n și n ori se vor repeta unele cuvintele și expresii.

Cum realizezi o cartegrafie

Foarte ușor! Ai nevoie de o carte pe care urmează să o citești, un bloc de desen sau o foaie A4, creioane colorate, pixuri, stickere, tot ce îți place ție, tot ce te ajută în organizare.

Trebuie să îți faci o listă cu semne pe care să le folosești atunci când întâmpini în text tot ceea ce vrei tu să reții: cuvinte necunoscute, expresii, proverbe, citate.

Dacă ai ales să subliniezi cu o linie punctată cuvintele necunoscute, vei face o coloană intitulată linie punctată. Dedesubt vei scrie toate cuvintele necunoscute cu traducerea lor. Tot așa până la ultimul semn ales. Țin foarte mult la organizare atunci când învăț ceva. Totul trebuie să aibă semne, culori sau stickere.

Ne vedem și pe YouTube.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *