Never Have I Ever

N-am făcut eu , doamna. Nu eu, doamna.

Ei, de data asta am schimbat placa. Ne-am luat de mână cu asumarea și sinceritatea și-am discutat liber despre subiectele picante cu care se confruntă elevii, dar și profesorii.

Am stat la discuții cu elevii din echipa tea-cher D. despre câteva subiecte pe care mulți le evită. Cum să spui că ai chiulit? Cum să spui că ceva nu îți place? Cum să spui ce crezi tu cu adevărat, nu o să fii taxat pentru adevăr?

Cu asta ne confruntăm. Când eram elevă nu aveam drepturi prea multe, n-aveai voie să îți spui părerea. Profesorul era profesor. Punct. Iar dacă îți spuneai părerea, ei, bine, aveai următoarele situații: erai ascultat mai des decât toți elevii, aveai parte de cele mai grele întrebări, ți se făceau înțepături de tot felul, să nu mai spun câți kilometri de priviri, ohoho.

Comunicarea

 

În orice caz, ideea este că noi ne-am adunat și-am vorbit clar despre niște lucruri comune, știute , dar nespuse. Ei, acum ne-am gândit să le spunem, suntem cu gura mare, vorbim de toate. Cred cu tărie că dacă ar exista și mai multă comunicare elev-profesor, iar elevul s-ar simți în siguranță spunându-și adevărata părere, am rezolva problemele mult mai repede și mult mai bine, ba, mai mult, am găsi soluții împreună.

Dar e tare greu, cum să își spună elevul părerea, dar cine este el? Cine se crede? Seamănă cu mă-sa! Părinții l-au învățat tupeist!

Dacă un om spune adevărul văzut prin ochii lui, dacă alege să vorbească despre ceea ce crede, asta nu înseamnă că este nesimțit sau prost-crescut sau mai știu eu cum. Eu cred că oamenii care au păreri vor schimbare, vor diversitate, vor relații. Aceștia vor să știe că o comunitate, adunătura asta de oameni de tot felul, înseamnă lucru în echipă, înseamnă păreri diferite și discuții, înseamnă da, și părerea ta contează. 

Liderul

 

Ca să simți că faci parte dintr-un grup, liderul este cheia. De ce? Dacă este lider, nu șef, ok? Vorbim despre lideri, ei, bine, aceștia vor ști că trebuie să pună umărul la treabă, vor ști că trebuie să-și asculte oamenii, vor ști că această cheie minunată spre evoluție și productivitate nu este alta decât comunicarea. Dacă ai o singură părere, asta nu înseamnă că este și cea mai bună, n’est-ce pas ?

Vă las acilișa și partea audio-video cu noi, suntem reali, avem păreri, deci existăm!

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *