Scrisoare către elevi și profesori

Poezie de început de școală

A venit toamna…

Acoperă-mi (…cum era, măi)

Acoperă-mi fața cu ceva…

Cu eșarfa sau ( mai bine ) cu masca mea.

Un 14 septembrie diferit, nu? Nu mai sunt emoțiile de altădată. S-a schimbat aproape tot.

Ne confruntăm cu o situație paradoxală. Nu știi ce se va întâmpla. Nu știi cum vor evolua lucrurile, dar ești entuziasmat că ai început școala, mă rog, mai mult sau mai puțin.

CHESTIONAR

Am transmis elevilor un chestionar. Ei au răspuns cu toată sinceritatea, cred eu. Elevul în pandemie este un pic drama-happy-vreau, dar nu vreau înapoi la școală.

Părerile sunt împărțite

Cei cărora în general nu le place la școală, le-a priit pauza asta. Nu s-au mai trezit cu o oră și jumătate înainte. Nu trebuia nimeni să-și pregătească ghiozdanul Tot felul de scuze. Ba nu am laptop, ba nu am telefon, ba nu am cameră video. Unii chiar nu aveau. Problema este că mulți nu simt chestia asta încă. Lipsa școlii o vor simți mai târziu.Sper să fie mai conștienți de importanța școlii, așa cu stres sau fără stres.

 

 SCOALA ONLINE

Vă fac un mic rezumat al școlii în pandemie . Școala Online poate fi făcută doar cu adulții. Adulții care vor să-și schimbe profesia și fac cursuri online. Adulții care vor să învețe ceva din propria inițiativă pentru dezvoltarea personală. Adulții care sunt conștienți de această școală online , care sunt conștienți de beneficiile acestei școli ONLINE.

Școala Online nu este pentru elevii tineri.  Ei au nevoie de interacțiune directă. La vârste fragede prind jocul vorbirii, al părerii. Repet:Au nevoie de interacțiune!

Elevii CONTRA

Elevii care nu aveau chef de școală postau în continuu n mii de poze pe net, pe Insta, pe Facebook. Acum aveau și mai mult timp, dar acum aveau nevoie de comunicare. Postări de genul: care are chef să vorbească? ce părere ai despre…? Și tot așa.

Elevii PRO

Elevii care se duceau la școală de plăcere. Elevii care înțelegeau că școala face parte din viața lor și este necesar să o parcurgă în mod direct. Înțelegeau și faptul că lipsa școlii o să aibă efecte neplăcute asupra lor. Și ,generație de sacrificiu, da, o să simțiți această perioadă mai profund decât oricine.

Revenim la chestionar

Mi-au vorbit despre organizarea cursurilor online. Hai să ne înțelegem! Sunt profesori cărora le place tehnologia, unii sunt tineri și se mulează mai ușor pe cerințele impuse. Alții sunt aproape pensionari, iar unii chiar nu mai au răbdare să mai învețe ceva nou înainte de pensie. Nu anulez pe nimeni! Sunt împărțiți și profesorii, așa cum sunt împărțiți și elevii. Nu mi-e rușine nici cu x, nici cu y.

PORTER  PLAINTE

S-au plâns elevii de n lucruri:

 • cursuri care nu se țineau
 • profesori care dădeau și mai multe teme decât de obicei
 • stresul mai mare decât la școală
 • problema internetului, mai ales în mediul rural
 • lipsa materialelor: laptop, tabletă s.a.m.d.

Alte subiecte

 

I-am întrebat și despre bullying sau cyberbullying. I-am întrebat dacă școala online poate să evite o astfel de situație. Păreri împărțite, din nou.

Interacțiune mai avem și noi?

I-am întrebat despre interacțiunea cu profesorii și-au răspuns:

 • Mm… A fost destul de ok
 • A fost ok, dar nu m-a dat pe spate ,sincer.
 • Consider că interacțiunea cu profesorii a fost una destul de bună.
 • Destul de ok, la fel ca la școală
 • Abordarea lor a fost chiar foarte ok
 • O abordare total diferită fata de cea cu care erau obișnuiți la catedră.

Deci au făcut și profii ce au putut ei să facă mai bine.

INTERVENȚIE

Și-acum vin și comentez. Faza este că la școală mai stăteai de vorbă cu ei în pauze, mai puneai o întrebare. Hallo, cum sunteți? Toate bune? Acum toți erau definiți de timp. Începem la x oră, terminăm la y oră.

ELEVI-PROFESORi

Din punctul meu de vedere, ȘCOALA ONLINE este un stres pentru elevii care erau foarte activi și interesați la școală. ȘCOALA ONLINE este un stres pentru profesorii care dădeau tot ce era mai bun din ei la clasă. Da, pentru toți aceștia a fost un stres, pentru restul a fost o vacanță.

Elevi și profesori,

 

Vă reamintesc că înainte de elevi și profesori sunteți oameni. Acum trebuie să colaborăm mai mult decât oricând. Trebuie să fim înțelegători, să respectăm regulile, să fim responsabili. Trebuie să luăm în serios totul.

Unde-s doi, puterea crește, chiar dacă-s doi la distanță, ok?

Bon courage!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *